De update #21 - Verandering van spijs doet smaken

door Jasper en Lonneke
15 september 2021
Reacties 4

De vorige keer waren we net aangekomen in Karasjok, de plek waar je meer kunt leren over de Sami cultuur. Helaas waren volgens internet het museum en het themapark dicht op Zondag. Zoals echt eigenlijk alles in Noorwegen dicht is op Zondag. We hadden dus besloten om vandaag even een rustig dagje te hebben. Het weer was echt heel lekker, dus zette we de tafel en stoelen buiten en speelde een spelletje Catan. Hier wil Jap niet te veel over kwijt, hij verloor namelijk hopeloos…. Ondertussen kwamen er heel veel mensen langs gewandeld en iedereen zei echt super aardig gedag en maakte een praatje met ons. Het viel ons allebei echt op hoe relaxed en aardig de mensen hier zijn, misschien omdat het zonnetje scheen? Jap zag ook nog een mevrouw die rode bessen aan het plukken was, dat maakte Lon wel nieuwsgierig en dus ging ze even vragen wat de mevrouw aan het plukken was. Dit bleken cranberries te zijn en er waren echt heel veel struiken in het bos helemaal vol met de besjes. Dus na het spelletje gingen wij met zakjes het bos in om ook cranberries te gaan plukken. De mevrouw had ook gezegd dat je ze niet echt zo kan eten, maar dat je er jam van moest maken. Dat was dus het doel, zoveel plukken dat we flink wat lekkere jam konden maken. Buiten de cranberries die we echt in overvloed vonden, vonden we ook nog heel veel grote blauwe bessen. Deze hadden we al wel eerder geplukt, maar de bessen die hier hingen waren een stuk groter. Na een tijdje door het bos te hebben gelopen en onze zakjes goed te hebben gevuld gingen we weer terug richting de bus. Hier hadden we een late lunch met quiche en de rest van de dag hebben we vooral nog lekker in de zon gezeten en gelezen. Natuurlijk waren we ook nog weer even op zoek gegaan naar het Noorderlicht, maar dat hebben we toch maar een beetje opgegeven met het idee dat we daardoor een goede reden hebben om nog een keer in de winter terug te komen.

De volgende dag hadden we twee dingen op de planning staan, jam maken en leren over de Sami cultuur. Omdat we eerst nog wat suiker moesten kopen (of eigenlijk een heleboel) voor de jam besloten we eerst boodschappen te doen en daarna naar het themapark door te rijden. Helaas bleek dat het themapark al gesloten was voor het seizoen, doordat er maar weinig toeristen zijn door covid hadden ze dit jaar (net als vorig jaar) het park al halverwege Augustus gesloten. We konden nog wel een rondje over het terrein lopen maar binnen was er niks open. We leerde buiten nog wel wat dingen, zoals dat ze vroeger al ijskasten hadden. Ze bouwde dan een hutje gemaakt van aarde tegen een berg, deze vulde ze in de winter met sneeuw. Die sneeuw smolt dan tot ijs. Dit ijs hielt dan etenswaren koel tijdens de zomer. Super slim. Maar verder konden we er niet veel en we besloten daarom ons plan om te gooien. We zaten heel dicht bij de Finse grens en dus gingen we op weg naar Finland. De grensovergang was bijna te makkelijk, er zaten nog wel militairen aan de Noorse kant, van wie we gewoon mochten doorrijden, maar aan de Finse kant was er niemand te bekennen. We konden zo doorrijden alsof er geen grens bestond. Dit verbaasde ons want aan alle andere grenzen die we tot nu toe gepasseerd waren werd er op Covid gecontroleerd. We merkte al heel snel dat Finland qua natuur en omgeving echt heel veel op Zweden lijkt. En dat we deze natuur wel gemist hadden na alle ruigheid van Noorwegen. Het was echt heerlijk door kachelen over de rechte wegen en de glooiende heuvels. We parkeerde de bus bij een mooi nationaal park. Hier gingen we als eerste aan de slag met het maken van de Jam. Dit was erg makkelijk maar Lon was veel tijd kwijt met het verwijderen van de takjes aan de besjes. Maar uiteindelijk hebben we vier potten jam kunnen maken. Echt super leuk om zo dit soort dingen uit de natuur te kunnen halen. En hij smaakte ook echt heel lekker. Daarna hebben we lekker couscous gegeten en nog een wandeling door het bos gemaakt. Het was echt een verademing om heerlijk naast elkaar te kunnen wandelen en gezellig te kunnen keuvelen over van alles en nog wat. We merkte dat we deze omgeving heel erg gemist hebben en we kwamen allebei helemaal tot rust. Het was echt een goede afsluiter van deze dag.

We begonnen de volgende dag goed met een wandeling. Een rondwandeling van 2 uurtjes die we gemakkelijk op onze sneakers konden doen. Het was in hetzelfde bos van gister en het was er heerlijk.

Finland staat natuurlijk super goed bekent om zijn sauna’s, nu zijn er ook veel openbare sauna’s en daar hadden we wel zin in. We hadden die middag dus een sauna bezoek geregeld, een rook sauna. Het was nog twee uurtjes rijden en dan konden we rond 15.00 uur de Sauna in. Er was ook een heerlijke douche die ook wel weer echt gewenst was. De Sauna was bij een groot hotel waar het echt heel erg druk was, gister had ik nog het idee dat het misschien wel lekker rustig zou zijn en we misschien wel de enige zouden zijn. Nou toen we aankwamen was die ‘hoop’ snel vervlogen. We stonden om 15.00 uur precies klaar om naar binnen te gaan en stapte in de Sauna. Het was een redelijke kleine en heel donkere sauna en het rook er inderdaad flink naar rook. Er stonden twee emmers met water op de grond waarmee je de kolen kon nat maken zodat het nog wat warmer werd in de sauna. En nou warm was het, we moesten allebei echt even wennen aan deze warmte ondanks dat we het best gewend zijn om in de sauna te gaan. Maar het was alsnog wel heerlijk. Je ging op een houten plankje zitten voor de hygiëne en in de sauna waren we al snel omringd door Finnen doe allemaal lekker ook naar de sauna gingen. Af en toe gooide iemand er nog een paar scheppen water bij en zo gingen wij al snel flink zweten. Nadat we heerlijk warm waren geworden in de sauna was het natuurlijk tijd voor het afkoelen. Hier had ik al wel een beetje tegen opgezien omdat het water een stromende rivier was en dit natuurlijk flink koud zou zijn. Het was wel een heel mooi water waarbij je mooi uitzicht had op de natuur in de omgeving. Maar het was echt heel koud, ik ging er als eerste in. En dat was echt een uitdaging, maar ik ging erin. Niet meteen helemaal onder maar toch.. Daarna was Jap aan de beurt, pfff het was echt heel koud. Zijn kuiten sprongen meteen in een kramp en hij moest echt goed concentreren om verder te lopen. Zijn Wim Hof oefeningen hielpen zeker wel maar nadat hij zijn adem weer onder controle had ging hij er toch ook snel uit. Hierna gingen we voor een volgende ronde in de sauna, en dus ook nog een keer de rivier in. De tweede keer was het al wel iets makkelijker maar man dit is echt next level koud. Ondanks de kou blijft het een heerlijke manier om af te koelen na de sauna. Zo gingen we nog voor een laatste ronde waarna we lekker gingen douche. Het was echt een mooie ervaring om zo, net als de Finnen, naar de sauna te gaan. We voelde ons allebei echt heerlijk ontspannen en lekker rozig. We reden daarna naar een mooi plekje om te slapen en maakte zelf pasta. Hierna hebben we nog heerlijk gelezen en zijn we heerlijk ontspannen in slaap gevallen.

Vandaag gingen we weer wat kilometers maken en richting een nationaal park. Ondanks dat onze reis richting Spanje is begonnen, blijven we nog wat langer in Fins lapland hangen omdat Jap bijna jarig is en ik hier in de buurt iets georganiseerd heb. We doen dus nog even rustig aan voordat het echte werk gaat beginnen. Onderweg stopte we nog bij een koffietentje waar we wat lekkers aten, ze hebben heel veel cafés hier langs de weg met ook vaak een souveniershop en die hebben altijd een heel typisch uiterlijk. Jap zij dat hij nieuwsgierig was hoe dit er van binnen uitzag maar stiekem had hij natuurlijk ook gewoon zin in iets zoets ?. Daarna deden we nog even boodschappen, eindelijk weer een Lidl met wat normalere prijzen dan in Noorwegen. En toen reden we door naar het bezoekerscentrum van het nationale park Pyhä-Luosto waar we een stukje gingen wandelen. Ik heb al een tijdje last van mijn heup tijdens het lopen dus doen we het iets rustiger aan. We liepen door een mooi bos waar de ondergroei af en toe echt super mooi rood gekleurd was en daarna over een board walk door een moeras met prachtige kleuren. Het was echt heel mooi. We kwamen onderweg nog schattige nieuwsgierige vogels en een eekhoorn tegen. Daarna waren we al redelijk snel terug bij de auto. We vonden in de buurt een prima plek om te overnachten dicht bij wandelingen voor morgen. Tijdens het koken van het avond eten raakte alleen de gasfles op…. Lekker dan…. Gelukkig was het eten al wel redelijk warm en konden we dat gewoon op eten. Maar van taart bakken voor Japs verjaardag of pannenkoeken eten zal wel niet zoveel komen. De eerste mogelijkheid om hem weer bij te vullen is rond Helsinki. Gelukkig zijn we hier wel al snel, waarschijnlijk een dag na Jap zijn verjaardag. Maar handig is anders… Later op de avond kregen we ook nog te horen dat er weer een hoge kans is om de aurora te zien. We gaan dus rond 11 uur buiten zitten met onze slaapzakken en de camera’s in de aanslag. Hopelijk lukt het dit keer.

Nou het is gelukt hoor, we hebben het noorderlicht gezien. We hebben bijna de hele nacht buiten gezeten in onze slaapzak met muts op en een tikkie in onze hand maar we hebben het groene licht kunnen zien. En het was echt super mooi! We hebben het aan het begin van de avond heel sterk kunnen zien maar toen was de bewolking helaas nog wel erg aanwezig. Maar na een paar uur trok de lucht ineenkeer open en hebben we ook nog heel veel sterren kunnen zien. Het was echt prachtig en heel bijzonder. Het moet er ook echt heel grappig uit hebben gezien denk ik, twee van die mummies in hun slaapzakken gepakt met een hoofdlampje op. Maar we hebben het helemaal niet koud gehad! Rond 3 uur zijn we pas gaan slapen en we hebben geweldige foto’s kunnen maken.

In de ochtend hebben we lekker rustig aangedaan en hierna zijn we op zoek gegaan naar een restaurant om internet te kunnen gebruiken. Dit was vooral omdat we allebei nog weinig internet hebben en we weer een aantal dingen wilde uploaden en het laatste stukje online wilde zetten. We kregen het voor elkaar om onze eerste film van Zweden met iedereen te delen waar we een aardige tijd mee bezig zijn geweest. Omdat Jap morgen jarig is moest ik hier nog wat voorbereidingen voor treffen en dat was wat makkelijker als Jap braaf in het restaurantje bleef zitten. Zoals ieder jaar organiseren we een leuke verassing voor elkaar. Al moet ik zeggen dat het een redelijke uitdaging is een verassing te organiseren als je 24/7 op elkaars lip zit. Maar rond 16.00 uur stapte we in de auto richting een onbekende plek. Dit bleek een slaapplek aan het water te zijn, maar Jap wist eigenlijk nog steeds niet waar hij was en wat we nu eigenlijk gingen doen morgen. In de avond kwamen ook Jens en Marijn, die we eerder hadden ontmoet maar toen besloten hun auto in de greppel te rijden.. En dus vroegen we heel lief aan hen of we ons avond eten bij hun in de bus mochten opwarmen aangezien we nog steeds geen gas hadden. Ook deelde we al onze avonturen van de afgelopen weken en hebben we in de avond ook nog gezellig een spelletje gespeeld en gekletst. Natuurlijk werd er ook nog even gezongen toen het twaalf uur werd en was Jap zijn verjaardag officieel begonnen. Waarna we snel ons bedje in doken.

Vandaag is het zover…Mijn verjaardag is aangebroken en ik mag eindelijk weten wat we gaan doen. In de ochtend kreeg ik heel lief een kaartje van Lon met een uitgebreide dag planning en hints, raadsels en rebussen met coördinaten bij wat we gaan doen. Super leuk en het beloofd een mooie dag te worden. De ochtend begon goed met een pannenkoeken ontbijt samen met Jens en Marijn. Daarna gingen we op weg naar de eerste locatie, de plek waar de kerstman woont. Ik moest echter wandelschoenen, wandelkleding, water en mijn camera meenemen dus of het een simpel bezoekje aan de kerstman zou worden weet ik niet. En dat klopte inderdaad, we werden namelijk opgewacht door Alex die ons meenam in zijn auto naar een plek op zijn privé terrein. En onderweg kwam ik er dan echt achter wat we daar dan gingen doen, hij is namelijk een gids en ging samen met ons paddenstoelen plukken. Super gaaf! Het leek ons altijd al leuk om meer te kunnen gaan plukken in het bos, maar vooral paddenstoelen zijn toch wel echt spannend. Dus met een gids en wat meer uitleg kunnen we het hopelijk zelf ook nog een keer gaan doen. We kregen een uitgebreide uitleg en hij liet zien en vertelde waar we allemaal op moesten letten. En toen werden we losgelaten in het bos. Vooral in het begin vroegen we nog vaak of we nu de goede paddenstoel hadden en of deze nu wel of niet eetbaar was. Al snel konden we zelf ook goed ontdekken welke paddenstoelen we moesten hebben en konden we ook nog bekijken of deze niet al te oud ware. We vonden echt mega grote paddenstoelen en echt heel erg veel. We plukten vooral bolletus paddestoelen en kunnen die nu ook goed herkennen. Het belangrijkste wat hij ons meegaf is als een paddenstoel eruit ziet alsof hij je wil doden, dat je hem dan in ieder geval niet moet eten, hahah. Nadat we uitgeplukt waren liet hij ons ook nog alle gebouwen zien die op het land staan en vertelde ons over het land. Het is echt een hele aardige man, die oorspronkelijk uit Rusland komt, en daar heel veel leerde over paddenstoelen, maar nu al 20 jaar in Finland woont. Hij bereidde voor ons ook nog paddenstoelen klaar, met aardappelen en brood als lunch wat echt super lekker was. Waarna we 4 uur later weer terug keerden waar we begonnen, bij de kerstman. Alex had ons heel veel geleerd en we kregen ook nog een hele lading paddenstoelen mee naar huis. Het was echt heel erg leuk om hier over te leren en we gaan zeker vaker proberen op zoek te gaan naar paddenstoelen. Omdat we er nu toch waren, gingen we ook nog even langs bij de Kerstman. Je kan hier met hem op de foto en even met hem kletsen. Deze meneer zit dus van 10 tot 3 uur met mensen te kletsen en gaat met ze op de foto… wat een werk haha. Het is allemaal erg grappig gedaan en hij spreekt zelfs een klein woordje Nederlands. De ruimtes zien er ook allemaal heel mooi aangekleed uit, een beetje een Efteling sfeer krijg je ervan. Fun fact, of eigenlijk een beetje raar: er zijn dus twee kersmannen in het dorp waar je met ze op de foto kan. Een, degene waar wij zijn geweest wordt gezien als de echte, maar er is er nog een bij een souvenir shop. Dit zorgt helaas voor bij veel kinderen voor wat verwarring en tranen. Niet heel handig geregeld dus. Nog iets anders, we hebben helaas de foto met de kerstman niet gekocht.. Je mag gratis met hem op de foto maar als je de foto graag wil hebben moet je daarvoor betalen. Logisch natuurlijk. Maar wat denk je dat dat kost? Wij dachten maximaal 20 euro, dat leek ons al veel.. Nou het is dus het dubbele.. Het zou ons niet meer moeten verassen maar toch deed het dat. We liepen ook nog even over de poolcirkel, die loopt namelijk hier door het kertmannen dorp heen. En stapten daarna in de auto naar de volgende plek. Dit bleek het centrum van Rovaniemi te zijn waar we de auto parkeerden en lopend verder gingen. We kwamen uiteindelijk uit bij een bakkertje waar Lon een taart voor mijn verjaardag besteld had. Super lief. Deze namen we mee en we liepen terug naar de volgende activiteit. Dit bleek een Boutique hotel te zijn, Haawe, waar we een nachtje gaan slapen. We gingen dus een nachtje niet in Bob slapen maar in een echt bed. En nu bleek het ook nog echt een super mooi hotel te zijn met echt een hele mooie kamer. We hadden gewoon een bad, douche en….het mooiste van alles…..een privé sauna..geweldig! Het was echt een super mooie ruime suite en er lag zelfs een ontbijtje voor morgenochtend in de koelkast. Nadat we hier even genoten van een heerlijk douche en het bad, en ons even opfristen gingen we op weg naar de laatste activiteit. De laatste activiteit was een heerlijk 5-gangen diner bij een chique restaurant. Hier konden we een plantaardig vijf gangen diner krijgen en hebben we echt heerlijk gegeten. Als afsluiter van deze fantastische dag moesten we natuurlijk nog even gebruik maken van de sauna in onze kamer. En dat was echt een super afsluiter en het voelde als over de top luxe na al zo lang in een camper te hebben rondgereisd.

Omdat we pas om 11.30 uur uit onze hotelkamer moesten zijn, namen we in de ochtend ruim de tijd om lekker uit te slapen en te ontbijten in bed. Ook namen we nog even lekker een bad voordat we al onze spullen bij elkaar zochten en ze in Bob legden. Ons gas is nog steeds op en we willen vandaag echt nog een heel flink stuk rijden. Dus besoten we nog even het stadje in te lopen en wat te lunchen. Er bleek ook een markt te zijn in Rovaniemi die echt wel heel groot was en vooral om eten draaide. Hier konden we als vegetarisch alleen weinig lekkers vinden en we kwamen dus uit in een Vietnamees restaurant waar we lekker aten. Daarna konden we voor ons gevoel pas echt beginnen aan de tocht naar Zuid-Spanje. We zullen in iets minder dan een maand heel wat kilometers af gaan leggen. En om dit maar meteen goed te beginnen besloten we zover naar Helsinki te rijden als we kunnen. We vonden een slaapplek ongeveer 800 km verder. Uiteindelijk waren we ongeveer 10 uur onderweg voor we hier rond 23.30 uur aan kwamen. Onderweg luisterden we een boek van Tamar Valkenier over haar avonturen over de wereld, die we in die tijd ook zo goed als uit konden luisteren. Eenmaal op de slaapplek waren we allebei ook flink gebroken en doken we snel ons bed in. Het is alvast een voorproefje voor de dagen die we de komende maand veel zullen gaan maken.

With love,

Ons

Menu van de week

ZondagQuiche
MaandagCouscous met aubergine
DinsdagHome-made Pasta
WoensdagPho Soep
DonderdagRestje Pho Soep
VrijdagVerjaardagsdiner
ZaterdagSalade met zalm, appel en kikkererwten

Uitgave van de Week

Budget per dag €54 en per week €378 en per maand €1700

Wat/WaarKosten (€)
Camping
Uit eten59,10*
Parkeren
Activiteiten26,-
Boodschappen55,78
Diesel160
Overig
Totaal300,88
* Birthday diner not included here

Route

Driven kilometers: 1497

  1. Weer super tof geschreven en mooi beeldmateriaal. Licht jaloers op het noorderlicht, lijkt me zo bijzonder (en hebben wij helaas gemist toen we in Finland waren :-)). Ook heel leuk om met een paddenstoelen expert de natuur in te gaan. Liefs van ons.

    1. Aah echt balen dat jullie dat toen gemist hebben. Nou ja des te meer reden om nog een keer terug te gaan ☺️. Ja de paddenstoelen expert was echt heel erg leuk. Liefs terug van ons ☺️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

nl_NLNL