12 Praktische tips for vanlifing in Zweden

door Jasper en Lonneke
7 juli 2021
Reacties 0

Na 2 maanden door Zweden te hebben gereisd en het land van het zuiden naar het noorden te hebben uitgespeeld, hebben we verschillende handige dingen ontdekt. We kwamen erachter dat dit land nog beter geschikt is om met een camper door te reizen dan we al dachten. Sommige tips zijn misschien wat voor de hand liggend, maar we konden het toch niet laten om ze hier te noemen. Andere zijn misschien wel de perfecte tips voor het reizen door dit land met een klein budget. Als je nog een goede tip hebt die we zijn vergeten, laat dan vooral een reactie achter.

 1. Allemansrätten. Dit is een inkoppertje en misschien is dit voor jou wel de reden om naar Zweden te gaan, het allemansrecht. Dit gewoonterecht geeft je de mogelijkheid om te zwemmen in meren, verschaft je toegang tot elk stukje natuur, maakt dat je overal je tent of camper kan neerzetten en nog veel meer (lees verder hier). Het is echt perfect voor het reizen in een camper en gratis kamperen is hierdoor echt een eitje.
 1. Geen launderettes. Ondanks dat het wildkamperen heel makkelijk is, heb je soms toch een camping nodig. Maar waarvoor dan precies? Nou in Zweden zijn er bijna geen launderettes, behalve in Göteborg and Stockholm, en heb je dus een camping nodig om je wasje te draaien.
 2. Water. Je water (of vatten in het Zweeds) bijvullen is eigenlijk heel gemakkelijk en bovenal gratis. Alle bemande tankstations hebben een speciaal hok met een kraantje, welke je gratis kan gebruiken. Als je een vaste watertank hebt moet je misschien wel een eigen slang en aansluitingen meenemen, maar verder doet een kind hier de was, ofnja het water ?.
 1. Gasflessen. In Zweden zijn er heel veel plekken waar je je propane flessen kan laten bijvullen. In de meeste landen moet je je gasflessen omruilen maar hier kan je hem gewoon laten vullen (en hier hoeft hij niet eens leeg voor te zijn). Als je LPG gebruikt om op te koken is het misschien wat lastiger omdat hier bijna alleen maar op propane wordt gekookt door het koudere klimaat. Je kan het station het dichtst bij je vinden op mylpg.com.
 2. Het legen van je wc. Niet de meest leuke job natuurlijk, maar het moet gebeuren en in Zweden is het echt heel makkelijk. Je kan je wc gewoon lege tijdens je rust pauze langs de snelweg. De meeste rustplaatsen met toiletten hebben een speciale plek om je chemisch toilet te legen.
 1. Koplampen. In Zweden is het verplicht om altijd met je koplampen aan te rijden, zelfs (of misschien juist wel) als die zon vol in je bakkes schijnt.
 2. Diesel. Iets waar je dus echt helemaal niks aan kan doen, maar wat wel handig is om te weten is dat diesel erg duur is in Zweden. Het is zelfs nog duurder dan normale benzine.
 3. Muggen. Wij hebben echt onderschat hoeveel van deze irritante rakkers er rondvliegen. Iedereen waarschuwde ons al toen we naar Zweden en vooral naar Lapland gingen dat er veel, heel veel muggen zijn. Dus zonder dollen, neem echt alle anti muggen spullen mee. En misschien is het slim om toch zo'n raar ding mee te nemen, een muggen hoofdnet. Je kan ook investeren in een Thermacell, wat warmte en een bepaald spulletje gebruikt om de muggen op afstand te houden en het werkt echt!
 4. Hiken in Lapland. Nu we het toch over Lapland hebben. Wanneer je hier naartoe wil voor het wandelen tijdens de zomer maanden, maak dan niet dezelfde fout als wij en kom niet te vroeg in het seizoen. De beste tijd voor het wandelen in de meeste nationale parken in Lapland start vanaf de 1st van juli. Hiervoor adviseert het personeel van het informatie centrum je om niet te gaan wandelen hier. Vooral door de smeltende sneeuw, de zeer natte omstandigheden, de bruggen die nog niet geïnstalleerd zijn en de boten die nog niet varen om je naar het begin van de wandelingen te brengen. Hierna zijn je kansen om zonder doorweekte schoenen te wandelen een stuk beter.
 5. Toeristen Seizoen. Het seizoen voor de toeristische plekken start pas relatief laat en in de meeste plekken is dat niet eerder dan het einde van juni. Het schattige kustplaatsje Smogen, is alleen open op Vrijdag, Zaterdag en Zondag buiten het hoog seizoen. Dus, als je buiten het hoog seizoen reist kijk dan goed of de plekken die je wil bezoeken open zijn.
 1. Supermarkten. Waar je je helemaal geen zorgen hoeft te maken over openingstijden is bij de supermarkten in Zweden. De meeste supermarkten hebben lange openingstijden, van 7.00 tot 22.00 uur of langer en ze zijn elke dag van de week open. Heerlijk!!
 2. Fika. Deze zeer Zweedse traditie van koffie met wat lekkers ergens in de ochtend is naar mijn mening een geweldige traditie. Bij de meeste plekken krijg je onbeperkte refills van je koffie. Er zijn ook altijd een hele hoop vegan en vegetarische opties, geweldig voor deze twee planteneters. En veel restaurants hebben een speciaal lunch menu, wat je veel geld kan besparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

nl_NLNL