De Update #93 – De Drone

by Jasper and Lonneke
14 March 2023
Comments 2

Dit verhaal begint op een iets andere plek als gewoon. We moesten namelijk een tripje maken omdat er weer eens iets kapot was. Dat er dingen kapot gaan op reis hoort er bij. De ene keer trekken we ons dat meer aan dan de andere keer. Dit keer konden we het goed handelen want het was niets essentieels, maar toch iets wat we heel graag gerepareerd hebben. De drone was namelijk kapot, al wisten jullie dat al omdat we al verteld hebben dat we al geschreven hebben dat we hem wilde versturen naar NL. Een hele lange spannende opbouw voor iets was jullie al wisten, maargoed. We vonden uiteindelijk een andere oplossing, namelijk: Dr drone bij Toys for Boyz in Guatamala city. Een stad die we anders graag vermeden hadden maar we reden de verschrikkelijk drukke weg de stad in en werden ontvangen door dokter drone. Hij was echt super aardig en ging meteen met onze drone aan de slag. Wij gingen ergens een hapje eten zodat hij zijn diagnostiek kon doen. We vonden een leuk vegetarisch lunch cafétje die ook heerlijke vleesvervangers verkochten. Dit kunnen we sinds we uit Mexico weg zijn niet meer vinden dus dat wel leuk! Bij terugkomst bleek het probleem ingewikkelder was dan dat hij dacht omdat er best veel kapot was. Hij kon het allemaal repareren voor een acceptabele prijs en zou de drone bij ons komen terug bezorgen in Antigua dus dat was perfect! 

Wij gingen namelijk terug naar Antigua want we wilde niet in Guatemala City blijven slapen en we hadden afgesproken om met Benji en Audrey uit eten te gaan. Dit zou namelijk onze laatste avond samen worden! Benji en Audrey moesten ook Guatamala City in maar om langer te blijven om grondige diagnostiek aan de auto te laten doen. Ze hadden al een hele tijd meerdere problemen met de auto waarvoor ze al meerdere malen bij verschillende garages zijn geweest maar nu hopen ze het definitief op te lossen. Ook zijn zij van plan een maand in El Salvador te gaan surfen waar wij maar ongeveer 1,5 week in El Salvador zullen blijven. Dus de kans dat ze ons nog gaan inhalen is maar klein. Het etentje was erg gezellig, net als het altijd is en we dronken daarna nog een paar biertjes met ze in een leuk café met een leuke huiskamer sfeer. Het was weer zo gezellig dat dit het afscheid niet heel veel makkelijker maakt, we zullen ze echt gaan missen na een maand zo ontspannen samen reizen. 

We hadden nog een dagje in Antigua, we moesten nog even wachten op de aflevering van de drone. Dus we deden wat we altijd doen in een stad, wat bakkertjes bezoeken, een kopje koffie drinken en we bezochten een ruïne die erg fotogeniek was dus we hadden veel plezier met het maken van foto’s. En na 4 nachten gelogeerd te hebben op het trainingsterrein van de politie was het tijd om weer verder te gaan, naar el Salvador! 

De grens overgang was echt heel simpel en best wel saai. Het koste ons 2 uurtjes om alles te regelen, maar het was easy peasy! Toen we eenmaal het land in kwamen was het echter super moeilijk om geld te pinnen. We hebben zeker 6 verschillende pin automaten gehad van verschillende banken voor we geluk hadden bij een tank station. Zonder cash geld kom je hier niet heel ver. Grotere bedragen bij echte grote keten supermarkten of bij een tankstation kun je over het algemeen wel pinnen maar voor de rest gaat alles cash. Dus gelukkig was het gelukt! In El Salvador betalen ze echter met de Amerikaanse dollar omdat het land te klein is voor een eigen valuta. En we hebben altijd wat dollars achter de hand, maar alsnog is het fijn dat het is gelukt. 

Onze eerste stop in El Salvador is de Santa Ana vulkaan. We sliepen hier bij een hotel waar ze een aantal uitzicht platformen hadden waar we naar een prachtige zonsondergang keken! Dat was een mooi begin van onze tijd in El Salvador! Maar over de Santa Ana vulkaan: In de krater van de vulkaan is een mooi blauw kratermeer wat je kunt bezoeken. Je moest er naartoe hiken en natuurlijk kan dit weer niet zonder de nodige kaartjes en gidsen te betalen. Het is zo grappig om te merken hoe het hier werkt. Je betaalt vaak niet per persoon maar gewoon per gids als groep, of je nu met 2 of 10 personen bent, de gids heeft gewoon een bepaalde prijs en die betaal je. Wij kwamen aan bij de parkeerplaats waar we aan mannetje 1x parkeerkosten moesten betalen en we erg moesten lachten om de in figuurtjes getrimde buxus hagen. Voor veel van de bosjes had je heel veel inbeeldingsvermogen en creativiteit nodig om te onderscheiden wat het voor moest stellen. Mannetje twee probeerde ons een privé gids aan te smeren, want ja het is nog vroeg en daardoor rustig dus of we 40 euro wilde aftikken zodat we meteen konden gaan. Wij gaven aan dat we geen haast hadden, juist omdat we vroeg waren en graag nog wilde wachten om te kijken of er nog andere mensen zouden komen, waarmee we de kosten voor de gids konden delen. Het is namelijk überhaupt extreem overbodig om een gids te hebben. Het is een korte hike over een heel erg duidelijk pad en boven bij de krater is het duidelijk waar je wel en niet mag/moet komen. Maar ach het hoort er bij en dan hebben zij ook weer wat te doen. Na 10 minuten kwam er een auto met 3 locals er in. Mooi nu hadden we onze kosten significant verminderd en konden we gaan lopen. Of naja, eerst nog even een stop bij mannetje nummer 3 om een kaartje te kopen als entree van het natuur reservaat. Het was 1,5 uur naar boven lopen, en vooral na onze Acatanango hike, hebben we dit met twee vingers in de neus gedaan. Tijdens de wandeling hadden we mooi uitzicht over heel El Salvador, we zagen de kust en nog andere vulkanen. Ook het uitzicht op het kratermeer was mooi en Jap kon goed de drone weer even uittesten. Deze werkte gelukkig weer helemaal perfect! We genoten een half uurtje op de top van het uitzicht en liepen daarna met ons groepje weer terug naar beneden. 

De volgende stop was de kust! De kust van El Salvador staat bekend om zijn goede surfstranden. Maar Jap had al op de surfapp gespot dat er geen golven zijn op dit moment. We wilde dit even voor onszelf bekijken en reden naar een hostel van een Nederlands gezin aan de kust waar we in de bus op de parkeerplaats konden slapen. En er waren inderdaad helemaal geen golven voor surfers. We vermaakte ons toch wel, er waren wat rots baden waar we in wilde zwemmen. Echter was het water zo vies en troebel dat we het vrij snel hadden gezien en een biertje dronken op het strand en gezellig kletste met de backpackers die in het hostel verbleven. De kust rond El Tunco is heel erg toeristisch geworden en heel erg gericht op surfers, ze noemen het ook wel surf city. Maarja zonder golven was er niet veel aan, en het weer bericht vertelde ons dat het over een aantal dagen een stuk beter zou worden, dus gooide we ons plan een beetje om en besloten eerst naar San Salvador te gaan.

Dit is de hoofdstad van El salvador. Normaal proberen we hoofdsteden te voorkomen omdat ze vaak vooral groots, druk en lelijk zijn maar we hadden wat goede dingen gehoord over San Salvador dus wilde we het toch een kans geven. We parkeerde Bob op de parkeerplaats van een groot congrescentrum/hotel/trouwlocatie en gingen de stad in. Het was ons al opgevallen dat El Salvador veel Amerikaanse invloeden heeft, heel veel Amerikaanse ketens en vooral veel, heel erg veel fastfood ketens. Ook in San Salvador waren heel erg veel ketens en veel shopping malls en allemaal eenheidsworst keten winkels. Maar het oude centrum zou leuk zijn, dus we hielden hoop. Het was een half uurtje lopen vanaf het hotel naar het oude centrum wat we normaal gesproken heerlijk vinden. Maar hier hadden we op sommige momenten onze twijfels. We werden echt extreem aan/nagekeken door mensen. En we hebben in de hele dag maar 1 andere toerist gezien. Langs de kant van de weg stond op bijna iedere hoek van de straat politie met extreem grote automatische geweren. We dachten dat we ondertussen wat gewend waren, maar dit was echt next level. We waren wat on high alert maar naast het grimmige gevoel wat we soms hadden werden er ook in auto’s raampjes opengedraaid, getoeterd en naar ons gezwaaid uit enthousiasme. Mensen zeiden heel lief hello and bye tegen ons op straat en waren daar zichtbaar tevreden mee, dus we gaven het de voordeel van de twijfel. De stad verder was waardeloos, het was vies, vervallen en lelijk. Maar we hebben erg gelachen om de activiteiten op het centrale plein. Het was weekend en op het centrale plein waren er iets van 4 verschillende groepen met muziek en uitbundig dansende mensen. Dit op zichzelf is al grappig en bijzonder. Maar met name de hoeveelheid show die werd gegeven voor het publiek en de hoeveelheid publiek maakte het erg grappig. Veel van het publiek hadden “professionele” YouTube t-shirts aan met hun kanaal er op en hadden speciale accessoires aan hun telefoons waarmee ze filmde en waarschijnlijk een live verbinding hadden op YouTube. Als ik dit zo typ dan verwacht je waarschijnlijk mensen die echt goed kunnen dansen in mooie kleding. Maar dat beeld klopt niet helemaal, het waren vooral veel oude mensen, maar ook wat jongere maar meer kaliber straatarm en smoetsig maar wel de allerbeste kleding aan en zo goed en kwaad als het lukt, opgedoft.

We aten in een restaurant heerlijke en erg goedkope popusas, de lokale lekkernij. En grapte dat het in ieder geval een echt restaurant is waar de locals komen. Dat is waar je als reiziger over het algemeen naar op zoek bent, toch? Maar aangezien er hier geen toerist te bekennen is, is dat niet heel moeilijk. Maar ook hier werden we door een meneer aan het tafeltje naast ons heel vriendelijk in het Engels aangesproken dat als we hulp nodig hadden met het Spaans, als we de ober bijvoorbeeld niet zouden begrijpen, dat hij ons dan met liefde wilde helpen. Echt heel erg leuk! Na nog wat dingen regelen voor Utila, Honduras bij de Starbucks op de computer reden we verder naar onze volgende stop. 

Lago Alegria, opnieuw een krater meer maar dan kun je er naast kamperen met de camper. Het was een leuk idee en de plek was mooi maar verder niet heel speciaal en ik heb er dus ook niet echt iets over te vertellen.

Dit was het weer voor deze week. 

Veel liefs,

Jap en Lon

Uitgave van de Week

Budget per dag €54 en per week €378 en per maand €1700

Wat/WaarKosten (€)
Camping13,05
Uiteten96,92
ATM445,74
Activiteiten
Boodschappen158,10
Diesel72,32
Overig28,46
Totaal814,59*
* Inclusief de reparatie van onze drone

Route

Gereden kilometers: 598

  1. Fijn dat de drone het weer doet voor mooie opnames. Was wel een rib uit je lijf die reparatie!

    1. Zeker weten! Een nieuwe was nog wel een heel stuk duurder geweest dus was het zeker waard, maar goedkoop was het niet nee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

en_USEN