De Update #31 - Koken voor ons leven

door Jasper en Lonneke
21 november 2021
Reacties 0

Wat een week, wat een week. Het voelt of we er niet alleen een verhaal maar een heel boek over kunnen schrijven. Vooral omdat ik dit al verder in de toekomst schrijf en weet wat de nasleep van deze week allemaal met zich mee gaat brengen. Het was een week vol high en lows. Als jullie die nasleep willen lezen wees niet bang, we zijn nog steeds bezig met onze inhaalslag dus de rest van het verhaal zal er redelijk snel achteraan komen.

Op zondag begon de retreat echt. Het was de eerste dag waarop we volop moesten cateren. Lon was heel blij dat ze dit samen met Eva kon doen, die werkt namelijk als kok in een restaurant in Utrecht en heeft dus meer ervaring met het koken van grote hoeveelheden. Want om eerlijk te zijn is dat het aller moeilijkste. Inschatten hoeveel rijst of wat dan ook je moet koken voor 20+ personen. En ook nog personen die de hele dag aan het sporten zijn… Het eten moet natuurlijk lekker zijn maar er mag vooral niet te weinig zijn… En naast dat het heel fijn vanwege haar ervaring dat Eva er was, hebben we ook echt de grootste lol met haar dus het was een groot feest in de keuken. We hebben op de eerste twee maaltijden na eigenlijk helemaal geen stress gehad in de keuken. En we hadden die stress omdat we voor die eerste twee maaltijden meteen iets moesten maken wat we daarvoor nog nooit gemaakt hadden. Achteraf een domme beslissing maar ik zal vast verklappen, de maaltijden waren heerlijk. Voor de eerste dag stond er een snijbiet lasagne op het menu, vooral omdat er heel veel snijbiet in de tuin was die gebruikt moest worden. En we hadden iets bedacht dat ons heel lekker leek, namelijk de snijbiet met een vegan alfredosaus en goed gekruide champions samen in de lasagne. Maar toen we bezig waren waren we bang dat de vegan alfredosaus niet mooi dik genoeg was en dat de snijbiet heel veel vocht zou verliezen tijden het garen in de oven en de lasagne vellen bleven maar hard. Maar met veel oplossend vermogen was de lasagne uiteindelijk heerlijk. En de volgende dag maakte we een vegan paella, wat we allebei nog nooit gedaan hadden. Met als extra enorme uitdaging dat er alleen gewone rijst was en geen paella rijst. Maar ook deze was uiteindelijk weer hartstikke lekker. Misschien was het ook maar goed dat we deze “problemen” meteen aan het begin hadden want hierdoor waren Eva en ik meteen direct goed op elkaar ingespeeld en wisten we direct wat we aan elkaar hadden en konden we meteen al onze kook creativiteit tevoorschijn toveren. Alle andere maaltijden hebben we met twee vingers in onze neus gedaan, wat echt een super leuke ervaring was.

Door de retreat zien onze dagen er echt anders uit. We starten tussen 6:00 en 6:30 uur en werken dan 2,5 uur. In de avond doen we nog een shift van 2,5 uur startend rond 16:30. ’S ochtends zorgen we dat rond 8:00 uur het ontbijt en de lunch klaar is en naar het trainingsterrein gebracht kan worden. ’S avonds eten de acrobaten in de Finca en proberen we het eten klaar te hebben om 19:00 uur. Onze dagen bestonden dus vooral uit koken, schoonmaken en eten naar de retreat brengen. En af en toe met honden wandelen maar dat schiet er helaas vaak bij in dus proberen we ze vooral moe te maken door met ze te spelen. Lonneke beunt ook nog een beetje bij door te masseren en mensen met klachten fysiotherapeutisch te helpen. Maar naast dit is er gelukkig nog genoeg tijd voor leuke dingen.

Zondag zijn we bijvoorbeeld tussen de werkzaamheden door naar Abama beach gegaan, dit is een heerlijk strand wat bij een resort hoort maar waar ook een openbaar stuk is. Voor de baai ligt een grote natuurlijke golfbreker waardoor het water er spiegel glad is en je er dus heerlijk kunt zwemmen. Maandag ging Eva paraglide en aangezien we haar toch min of meer geadopteerd hebben, zoals we naar elkaar grappen, speelde we voor taxi. We zette haar af bij de plek waar ze moest vertrekken, maakte wat foto’s en pikte haar weer op bij het strand waar ze lande. Op dat strand was een leuke bar waar we daarna nog wat gerelaxt hadden.

Dinsdag avond en woensdag ochtend waren we alle drie vrij en zijn we dus tussen onze shifts door wat langer weg geweest waarbij Eva weer op de voorstoelen sliep. Eva wilde heel graag naar het Noorden toe en wij wilde daar heel graag naartoe terug om daar nog meer andere wandelingen te doen. Hahah en gewandeld hebben we, 13 km en 1500 hoogte meters… Pfff het was een prachtige wandeling waarbij we om iedere hoek weer in een nieuwe prachtige bergvallei terecht kwamen en weer prachtige nieuwe uitzichten hadden. Maar het was echt een pittige wandeling en op vooral de hoogte meters hadden we van te voren niet gerekend. We besloten dus ook, heel verstandig, om de rest van onze trip vooral lekker op het strand te hangen en onze benen wat rust te geven. We sliepen weer bij het strand in de buurt van Benijo waar we Carl de kat weer ontmoetten. Woensdag begonnen we rustig en hoopte we Eva Benijo beach te kunnen laten zien maar helaas was de toegang van het strand door werkzaamheden dicht dus ontspande we op een ander strand. En daar hebben we de grootste lol gehad. Veel mensen doen hele serieuze fotoshoots op het strand. Wij maken veel foto’s en ook veel van elkaar maar de fotoshoots die gedaan worden op deze mooie stranden zijn echt next level. Voor ons is het heerlijk vermaak om naar te kijken, maar we konden het niet laten om onze variant met een knipoog te doen. Verder hebben we lekker gespeeld met het bodyboard en een grappig strand tikspel wat Eva ons leerde. Daarna lunchte we nog bij een heel leuk klein echt Canarisch restaurant, Bibi y Mana, met te heerlijkste tapas waarna we snel weer naar de finca gingen voor onze avond shift.

Echter waren we deze week zo “druk” dat we ook direct na onze avond shift weer weggingen om op het strand bij playa de las Americans te slapen. We kwamen pas laat aan waardoor we er echt alleen maar sliepen maar dat was allemaal als voorbereiding voor de volgende dag. Want de volgende ochtend ging Jasper duiken samen met met Niels W. een vriend van de middelbare school en zijn vriendin Danitsja. Zij zijn voor een weekje op vakantie op het eiland! We spraken eerst nog even af bij de bus met Niels en Danitsja en kletste wat bij maar ze vertrokken al snel om te gaan duiken. Het was super leuk om weer sinds lange tijd te duiken. We maakte uiteindelijk twee duiken in Playa de San Juan. Tijdens het duiken hebben we heel veel verschillende rays gezien waarvan een echt enorm groot, ik denk wel met een spanwijdte van 2 meter, echt heel indrukwekkend. En verder nog een zeepaardje, octopus en arrow crabs.! Het was nogal wat chaotisch georganiseerd, ook onderwater, mensen die niet bij de groep bleven etc. maar dat mocht de pret niet drukken. Ondertussen kreeg Lon gezelschap van Eva dus dat was ook heel gezellig. ’S avonds gingen we met zijn allen naar El Medano waar we bij een leuk restaurant hebben gegeten.

Op vrijdagochtend hadden Niels en Danitsja een auto gehuurd en de finca lag relatief op hun route dus kwamen ze nog even langs om te kijken op wat voor prachtige plek wij verblijven. En omdat we nog niet genoeg uitjes hadden gedaan die week en ook gewoon omdat het heerlijk was om tussendoor even weg te zijn van de hussel en bussel op de finca gingen we tussen onze shifts door naar Hippie beach om te chillen. En zoals de naam al zegt is het echt een plek voor hippies. We schreven al eerder over het fenomeen dat mensen hier in grotten verblijven. Dat is op hippie Beach ook het geval. Hier was een grot met een uitgeholde trap naar een volgende verdieping, heel erg fancy! En nog iets anders wat heel entertaining was om naar te kijken was dat er twee mensen waren die op rotsen stonden een paar 100 meter uit elkaar en die op afstand met elkaar heel uitgebreid aan het dansen waren. Hahah.

Nu heb je dit natuurlijk gelezen en denk je: “ je had het over high’s en low’s. Waar is die low dan?” Nou hier komt die: in de avond hoorden we dat er twee mensen op de retreat positief getest zijn voor Corona. Waarvan Lon er 1 behandeld heeft voor haar knieklacht en dus in direct contact is geweest voor langer dan een half uur zonder het dragen van een masker of andere voorzorgsmaatregel. En aangezien acrobaten de hele dag op elkaar en aan elkaar zitten de hele dag is het de vraag hoe snel en bij hoeveel mensen het virus zich heeft verspreid. En omdat wij zo direct met ze in contact zijn geweest en de afgelopen dagen ook veel onderweg waren zijn we bang dat wij ook bij hebben gedragen aan het verspreiden. Kortom het was direct een grote chaos door dit nieuws. We voelde ons ook erg vervelend want de eerste keer dat wij de teugels wat meer los laten en in aanraking komen met een grotere groep mensen gebeurt er meteen dit. Terwijl het de afgelopen tijd zo goed is gegaan. We vonden het ook heel ingewikkeld wat we aan moesten met de situatie. Ons instinct was: oké we moeten direct weg hier en terug naar onze isolatie in ons busje met zijn tweeën. Maar besloten om de volgende ochtend af te wachten en te horen wat de maatregelen waren die hier op de finca genomen zouden worden en of we ons daar in zouden kunnen vinden. En gelukkig was dat zo. Alle mensen in het huis waren het er gelukkig over eens dat er geen contact meer kon zijn tussen de mensen die verbleven in deze finca en de mensen in de andere finca, dat we samen in quarantaine zouden gaan, goed onze gezondheid zouden monitoren en regelmatig zouden testen. Buiten dat het hebben van Corona binnen zo’n groep al voelde als worst case scenario zou het nog veel erger zijn geweest als mensen vervelende discussies met elkaar zouden gaan houden, het niet eens zouden kunnen worden over maatregelen en er daardoor een vervelende sfeer zou komen. Dus we waren echt heel erg blij met hoe het uiteindelijk uitpakte, hoe vervelend het ook was, we maakte er samen gelukkig het beste van. En hoe dat er uit zag en of het corona virus ook ons zal vellen zul je lezen in ons volgende verhaal.

Heel veel liefs,

Jap en Lon

Retreat Menu of de week

ZondagLasagne met Snijbiet en Vega Alfredo Saus
MaandagVegan Paella
DinsdagFatteh
WoensdagChili Sin Carne
Donderdag- (Geen diner service)
VrijdagPompoen Soep
ZaterdagCurry met Rijst

Uitgave van de Week

Budget per dag €54 en per week €378 en per maand €1700

Wat/WaarKosten (€)
Camping
Uit eten99,50
Parkeren
Activiteiten
Boodschappen10,22
Diesel
Overig
Totaal109,72

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

nl_NLNL