De Update #88 – Overleefd Jap de Bull Sharks

by Jasper and Lonneke
24 January 2023
Comments 0

Zoals we vorige week al zeiden, de Yucatan Peninsula voelt echt niet meer als Mexico en dat werd deze week ook wel weer bevestigd. We besteedde deze week heel veel tijd in een van de meest toeristische gebieden in Mexico, Playa del Carmen, om voor mij, Jap, duiken te regelen. Maar eerst bezochten we nog een aantal bijzondere locaties die de Yucatan Peninsula zo uniek maken. 

Onze eerste stop na Merida was bij de Cenote Oxman. Cenotes zijn hele unieke omgevingen, het zijn eigenlijk grote sinkholes gevuld met water. Vaak zijn deze onder de grond met elkaar verbonden. Op de Yucatan Peninsula zijn er enorm veel doordat er een groot ondergronds grottenstelsel bestaat waar water doorheen loopt. Door het veranderen van de hoogte van het water is op verschillende plekken het plafond ingestort waardoor er openingen naar de buitenwereld zijn ontstaan. Het licht wat daardoor in de groten valt is gewoonweg prachtig. De Oxman Cenote bestaat uit een grote grot waar je met een trap naar de bodem gaat. Hier kun je met een touw het water in slingeren en heerlijk zwemmen en afkoelen. Van boven af komen er ook nog heel veel lucht wortels van planten naar beneden in de Cenote wat het echt een unieke en prachtige sfeer gaf. De grot is ook nog eens super super diep met heel helder water, echt prachtig gewoon. We waren expres vroeg naar de Cenote gegaan om de vele tourbussen voor te zijn. En dat was maar goed ook want net toen we uit het water kwamen arriveerde alle tourbussen en werd het meteen echt heel erg druk, terwijl wij toen lekker op weg gingen naar Playa del Carmen. 

Dit was niet per see een plek die we wilde bezoeken maar was een van de beste plekken om duik excursies voor mij te regelen. We vonden een goede plek om onze bus te parkeren en te kunnen slapen. Vanuit hier waren we op loop afstand van duikshops en de toeristen strip. Als eerste regelde we 4 duiken voor mij, twee in een cenote, en twee met bull sharks. Dit stond heel hoog op mijn lijstje om ooit een keer te doen. Daarna liepen we door naar de toeristen strip waar we vanaf het begin tot het einde overheen liepen. Het is zo grappig dat het niet uitmaakt waar je bent, dit soort toeristen plaatsen lijken allemaal op elkaar. Of je nu in Playa de las Americas op Tenerife bent of hier in Playa Del Carmen in Mexico er zitten dezelfde soort winkels en er hangt dezelfde soort sfeer. Na een avondje waren we hier dan ook wel uitgekeken en omdat mijn duiken pas later deze week op het programma stonden gingen we nog wat verder op verkenning uit.

Als eerste gingen we op weg naar Puerto Morelos een kleiner toeristisch plaatsje waarvan we hoopte dat het ook wat leuker zou zijn. Helaas viel het wat tegen, maar we brachten lekker wat tijd door chillend op het strand en lopend door het plaatsje. We konden kamperen aan het strand, voor gratis, wat natuurlijk wel weer heel fijn was. De volgende ochtend gingen we op weg naar onze volgende Cenote, Cenote Siete Bocas. Siete is Spaans voor 7 en deze bestond dus uit zeven openingen maar waren allemaal ondergronds met elkaar verbonden. Ook hier arriveerde we weer vroeg om de drukte voor te zijn. Met onze zwemvesten aan gingen we de eerste opening in en wauw wat was het water helder. Echt ongelooflijk. In eerste instantie konden we de bodem totaal niet zien en was het best spannend om in het donkere zwarte gat te springen. Maar toen ik er eenmaal in was kon je zien hoe verschrikkelijk helder dit water is. We namen de tijd om alle verschillende openingen te verkennen en door de verschillende openingen te zwemmen. Er waren ook heel veel stalactieten en stalagmieten die je heel ver onder water kon zien verdwijnen. Soms was het best spannend omdat er verschillende vleermuizen boven ons hoofd hingen en in het rond vlogen en dat zijn toch geen beesten die je even tegen je hoofd wil krijgen. Na alles te hebben verkend childe we nog een beetje rond de openingen en gingen toen richting de slaapplek die we voor ogen hadden. Het was een mooie camping midden in de jungle, waar we verschillende mooie uitzichtpunten hadden op de jungle. We besloten hier dan ook een extra dag te blijven om weer wat stukjes te type en gewoon te genieten van de omgeving. 

Toen was het tijd voor hetgeen waar het deze week om draait, duiken. De eerste duiken waren in Cenote Dos Ojos, een Cenote met twee grote openingen waar je goed in kan duiken. De duikmaster vertelde dat Dos Ojos een onderdeel is van een heel groot grotten systeem van wel over de 300 km lang die helemaal naar zee loopt. Op heel veel verschillende plekken zijn er openingen naar de buitenlucht. Ik ging met nog twee andere mensen en de duikmaster de grotten van de Cenote in. Na de laatste uitleg waar we op moesten letten tilde we onze duikflessen op onze rug en gingen we het water in. Net als in de andere cenote die we bezocht hadden was het water weer super helder, meteen kon ik al zien waarom duiken in de Cenote zo bijzonder en speciaal is. De licht inval in het water was echt schitterend. We gingen in twee duiken twee verschillende routes zwemmen door de verschillende grotten. Bij de eerste duik kwamen we tussentijds nog boven water in de vleermuis grot. De combinatie van de stalactieten, stalagmieten en het super heldere water maakte het onderwater echt heel erg magisch. Tijdens het duiken gleed je door alle formaties heen, echt een super bijzondere ervaring. De tweede route die we zwommen was nog specialer omdat we door verschillende smalle tunnels gingen. Echt een schitterende ervaring. Het beste waar ik het mee kon vergelijken is het bezoeken van een grot waarbij je totaal geen moeite hoeft te doen om in de verschillende kamers te komen omdat je overal letterlijk langs glijdt. Tijdens mijn duiken was Lon in een cafeetje gaan zitten om aan de film van Amerika te werken die daardoor meteen al flink op begon te schieten. ’S Avonds liepen we ook weer even heen en weer over de strip van Playa Del Carmen. Zowel voor de nodige beweging als om onze ogen uit te kijken naar alle verschillende mensen die hier rondliepen. 

De volgende dag stond de spannende duik met de Bull Sharks op het programma. Voor de kust van Playa del Carmen komen in een bepaalde tijd van het jaar Bull Sharks samen. Ik nam afscheid van Lon alsof het de laatste keer kon zijn dat we elkaar zouden zien. Hahah, als grapje hoor. We gingen met een boot naar de plek toe en hadden geluk omdat er net een groep uit het water kwam waardoor we het helemaal voor onszelf hadden. De haaien waren door deze groep waarschijnlijk net gevoerd, de meeste groepen doen dit helaas, maar daardoor waren er wel genoeg aanwezig. We gingen via een kabel naar de bodem op zo’n 27 meter diepte, dit omdat er een redelijk sterke stroming stond, en daar cirkelden inderdaad een stuk of 7 haaien rond. Wauw wat een prachtige grote beesten zijn dit. We hielden ons op de bodem aan een kabel vast om niet weg te drijven en konden op ons gemak om ons heen kijken. De haaien cirkelden om en over ons heen. Het was een machtig gezicht en eigenlijk helemaal niet spannend omdat de haaien zich heel rustig gedroegen, totdat… Ik door een triggerfish in mijn vinger werd gebeten. Deze vissen cirkelden al een hele tijd om ons heen en knabbelden brutaal aan onze duikflessen, vinnen en horloge. Totdat er dus eentje in mijn vingerbeet, wat buiten dat het pijn deed nogal onhandig was met al die cirkelende bull sharks. Ik schoot toch wel echt een beetje in paniek omdat bloed en haaien wat mij betreft toch echt geen handige combinatie is. Ik zwom dus meteen naar de duikmaster toe om te laten merken dat ik was gebeten en bloedde. Gelukkig maakte hij zich helemaal geen zorgen en kon de duik gelukkig gewoon doorgaan. We zwommen nog wat rond en bekeken die prachtige haaien die om ons heen zwommen. Het nam wat mij betreft de angst voor haaien toch wel wat weg. We zijn toch niet persee de prooien die ze voor ogen hebben en grote kans dat ze vooral hier rond bleven hangen vanwege het feit dat ze af en toe gevoerd worden door de duikers. De tweede duik was wat minder spectaculair, maar we zagen veel mooie kleine diertjes en verschillende kreeften. Na terug te zijn gekomen reden Lon en ik nog naar een leuk taco restaurant. Hier bestelde je een bepaalde hoeveelheid taco’s waarna je uit een hele rij vullingen kan kiezen die ze er dan voor je inschepte. Echt heel erg lekker en goedkoop. Daarna hadden we een kleine herhaling van de dag ervoor waarbij we weer even samen in het cafeetje werkte en ’s avonds over de strip wandelde. 

Het waren twee hele speciale duikdagen waarbij ik dingen heb kunnen zien die ik nog nooit heb gezien en ervaren. Ik had de smaak zo te pakken dat ik bedacht dat ik nog wel een dag wilde gaan duiken maar dan bij het eiland Cozumel. Maar doordat de boottickets heel duur waren om met de bus naar het eiland te gaan besloten we dit weer via dezelfde duikschool te doen. Helaas was alleen op de dag dat we zouden gaan, het weer veel te slecht om uit te varen waardoor het helaas niet door kon gaan. Hierdoor besloot ik om deze duik helaas over te slaan. We hadden lang genoeg in Playa Del Carmen rond gehangen en ik vond dat Lon lang genoeg op mij ‘gewacht’ had met het duiken. We gingen dus op weg naar onze laatste bestemming in Mexico, maar dat is voor de volgende. 

Heel veel liefs,

Jap en Lon

Menu van de week

MaandagUiteten Pizza
DinsdagGnocchi
WoensdagCurry
DonderdagLasagne
Vrijdagrestje Lasagne
ZaterdagChili sin Carne
ZondagNoodles met Broccoli

Uitgave van de Week

Budget per dag €54 en per week €378 en per maand €1700

Wat/WaarKosten (€)
Camping
Uiteten132,33
ATM595,39
Activiteiten
Boodschappen89,75
Diesel
Overig161,33
Totaal978,80

Route

Gereden kilometers: 415

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

en_USEN