De Update #53 - En weer een Kilometer

door Jasper en Lonneke
25 april 2022
Reacties 2

Kilometer na kilometer asfalt hebben wij gezien de afgelopen week. We dachten na de vele kilometers in Europa wel beter voorbereid te zijn op onze tocht van Toronto naar Calgary en de Rockies, maar wat hebben wij onderschat hoe groot Canada is. Iets anders hadden we ook nog flink onderschat maar dat merk je tijdens het lezen van onze nieuwe update wel wat dat is.

We reden gemiddeld 500 kilometer per dag waardoor we over de 3000 kilometer die we moesten afleggen, tussen Toronto en Calgary, 6 dagen zouden doen. We reden door mooie landschappen en langs het immens grote Lake Superior waar we meerdere dagen langs bleven rijden. Mooie plaatsen om te kunnen kamperen konden we helaas niet opzoeken doordat er op de meeste plekken waar we langs reden nog zeker een meter sneeuw lag. Hierdoor waren de meeste picknick plaatsen nog gesloten en onbereikbaar. We sliepen daarom op truckstops of bij de Walmart waar je over het algemeen gratis mag kamperen op de parkeerplaats van de winkel. Maar buiten dat er sneeuw langs de weg lag, kwam de sneeuw op de derde dag ook uit de hemel gevallen. Hierdoor lag er op de weg een paar centimeter sneeuw en daardoor begon de twijfel of we wel door konden rijden. Het was rond het vriespunt en veel ervaring met rijden in de sneeuw hebben we niet meegekregen uit Nederland. Bij een tankstop kwamen we gelukkig een stel politieagenten tegen die ons gerust stelde en het advies gaven, gewoon rustig rijden en wees alert dan komt het echt wel goed. We besloten dus verder te rijden en de wegen en het weer werden al snel een stuk beter. Na dagen langs Lake Superior, kwamen we die dag ook uit op de Priaries. Wanneer je van het Oosten van Canada naar het Westen rijdt moet je een heel stuk door de Priaries rijden, dit moet je zien als de Nederlandse polder in het groot. Het is er super super vlak, de weg gaat voor honderden kilometers recht uit en je komt niks anders dan boerderijen tegen. Onze eerste stop op de Priaries was het plaatsje Regina en daar hebben we de koudste nacht in de bus tot nu toe doorgebracht. Die nacht bevroor alles, de olijfolie, de bananen en het water. We hebben wel een dieselkachel die we veel hebben aangehad tijdens onze cross-canada road trip maar die laten we in de nacht liever niet aan, waardoor het snachts dus flink koud werd. We moesten in plaats van de buitenkant van de ramen, de binnenkant van de ramen ontdoen van het ijs. Gelukkig zorgde ons kacheltje er wel voor dat we zelf niet bevroren. Toen we wakker werden woede er een flinke sneeuw storm, die de rest van de dag aan hield. Het was buiten ‘maar’ -6 graden Celsius echter door de wind voelde het aan als -20 graden.

Nou met een sneeuw storm en zulke koude temperaturen bedankte we even voor een dagje rijden, wij gingen de hele dag in de warme starbucks onderzoek doen naar alle dingen die we wilde zien in de Canadese Rockies. We hadden ons alleen nog maar globaal voorbereid op de Rockies en gingen dus nog even de diepte in op zoek naar mooie plekken om te bekijken en geweldige wandelingen om te doen. Helaas kwamen we er vrij snel achter dat alle mooie blauwe gletser meren in Banff en Jasper nog bevroren zijn en pas in Juni ontdooien. Ook zijn alle mooie bergwandelingen die we hadden gevonden in onze zoektocht nog gesloten of is er gevaar voor lawines. Uhm oke, de sneeuwstorm die buiten woede bewees wel dat het nog geen Lente was in Canada maar dat het nog tot eind Mei, begin Juni zou duren. Ook hier hadden we flink onderschat hoe lang het in Canada duurt voor de Lente begint. En om nog zolang in ons busje rond te rijden in de kou voordat we de parken konden zien zoals we voor ogen hadden viel toch wel wat tegen. We dachten de rest van de dag na over alternatieven, zoals eerst naar Vancouver rijden en daarna weer terug naar de Rockies…wat te doen…

Na nog een dag verder over de prairies te hebben gereden en dus alle tijd te hebben om na te denken over onze plannen, besloten we om een nieuwe workaway te gaan zoeken in de Rockies. Hier konden we dan de koude dagen overbruggen en lekker in een warm huis slapen tot de Lente dan echt zou beginnen in Canada. We gingen dus onze vertrouwde starbucks in om via hun internet opzoek te gaan naar onze volgende workaway. Al snel vonden we een heel stel workaways in de buurt van de Rockies en vlak voor het sluiten van de Starbucks konden we nog een bericht sturen naar onze favoriet. En ja wel hoor de volgende ochtend hadden we al een reactie en konden we twee dagen later al beginnen bij onze nieuwe workaway. Er was onderweg nog 1 ding wat we wilde zien voordat we de prairies achter ons zouden laten en eindelijk weer de bergen in zouden rijden. We maakten een tussenstop in Drumheller waar we naar de Hoodoos en de Badlands konden kijken. De Hoodoos zijn een rare rotsformatie, ze ontstaan doordat een stuk harde rots het onderliggende kalksteen beschermd tegen het slijtende effect van het water. Hierdoor ontstaan rare pilaren die een hoedje van hard steen op hebben. Een heel grappig gezicht. Rond het uitzichtpunt gingen we nog een beetje op verkenning uit, alleen was het door al de smeltende sneeuw erg glibberig. We liepen dus voorzichtig verder en al snel zaten onze schoenen onder de klei. Maar voor Lon bleef het daar niet bij, toen we op de weg terug waren gleed ze namelijk uit en schoof op haar billen en zij van het bergje af. Helaas miste ik het grootste deel van haar val en zag ik haar alleen nog een stukje naar beneden glijden, maar het moet er echt komisch hebben uitgezien. Nu zat ze alleen van boven tot onder onder de klei, gadsie. We reden nog naar een ander mooi uitzichtpunt waar we hadden gezien op iOverlander (de app die we in Canada gebruiken om kampeerplekken te vinden) dat je daar ook kon slapen. Helaas was hier ook de parkeerplaats weer afgesloten, gelukkig konden we nog wel te voet het uitzichtpunt bekijken en werden we begroet door lieve kleine grondeekhoorns die heel brutaal waren en aan Lon haar schoen knabbelde.

En toen was het tijd om naar ons nieuwe Workaway adres te gaan, we reden de bergen tegemoet en wat vonden we het allebei weer heerlijk om bergen te zien. Het was een bijzondere dag, 16 April, de dag waarop we 9 jaar geleden verkering kregen. En wat hebben we in die 9 jaar een mooie dingen gezien en meegemaakt. En we gaan nog zoveel meer meemaken. We zijn elkaar na 9 jaar nog steeds niet zat en zijn het liefst 24/7 bij elkaar. Om dit te vieren aten we samen iets lekker in een bakkertje in Banff. Ook wonnen we hier nog wat informatie in over wandelingen die we over een aantal weken misschien zouden kunnen gaan doen. Het was nog een 2 uur lange rit door de prachtige bergen voordat we Mark, Flore, Augustine en Pierre bereikte. Maar haleluja wat wonen deze mensen op een prachtige plek in een prachtig huis. Aan alle kanten heb je uitzicht op de prachtige besneeuwde bergtoppen van de Rockies en dan loopt er ook nog even een prachtige rivier door hun achtertuin. Wauw. Na de eerste kennismaking kregen we een rondleiding van Mark door het huis en over hun terrein en konden we daarna aansluiten bij het kampvuur. Het was een drukke bedoening in het huis want buiten Mark, Flore en de kinderen, woont hier nog Nicola die voor hun werkt en zijn er nog 2 vrienden te logeren. Het was een perfecte eerste kennismaking en hier kunnen we ons de komende weken wel vermaken. De volgende dag namen ze ons meteen mee naar een speciaal event op het Ski Resort hier in de buurt. Het was namelijk de laatste dag van het skiseizoen en dan doen ze altijd iets speciaals. Dan maken ze namelijk een zwembad onderaan de piste met een schansje ervoor en dan moet je proberen met je ski’s of je snowboard de overkant van het zwembad te bereiken. Het was super druk en er stonden mensen in de rij om te proberen de overkant van het zwembad te bereiken. Er was een hele goede sfeer en we hebben heel lang op de piste gekeken naar alle mensen die het probeerde. De ene nog gekker verkleed dan de ander. Sommige haalde de overkant maar de meeste zonken snel het zwembad in. Het was een super leuk begin van onze tijd op de nieuwe Workaway en we zijn onwijs blij met onze beslissing om hier op de lente te wachten. En wat we allemaal gaan doen dat hoor je weer in de volgende.

Heel veel liefs,

Jap en Lon

Uitgave van de Week

Budget per dag €54 en per week €378 en per maand €1700

Wat/WaarKosten [CAD (€)*]
Camping
Uit eten47,66 (€ 34,66)
Parkeren
Activiteiten
Boodschappen64,58 (€ 46,97)
Diesel472,24 (€ 343,46)
Overig292,21 (€ 212,52)
Totaal942,03 (€ 685,14)
* 1 CAD = € 0,7273

Route

Gereden Kilometers: 3876

  1. Hi guy’s, nice story so far. Two questions. At the end of the story you share your weekly spendings. You also show your weekly budget and they do not seem to match. Not even close. Am I missing something here or have you underestimated the costs in Canada and are your weekly budgets estimated to low?
    Other question. Why don’t you leave your diesel heater on at night. Low but high enough to prevent frost.
    Thanks and enjoy your trip. Cheerio.

    1. Hi Ron, Thanks for your interest and your questions. Sometimes our budget and our spending just don’t aline. In this case, we have driven 3600 km in a week and driving is expensive. Most of our spending this week was therefore on diesel. We know that these kind of weeks happen from time to time, but most of the time when you are traveling at a slower pace we will be able to keep within budget. Hopefully, this is helpful for you.
      The reason why we do not leave our diesel heater on at night is that it feels a bit scary. Although it only blows hot air into the van, we just do not want to risk a malfunction in the middle of the night which causes a problem for us. We always sleep with a window open even when it is cold for ventilation so it probably would be fine to just have it running all night. The other thing is that it would use electricity and we are not sure if the heater will drain our batteries during the night. Our battery is 100 ah and is AGM, so we don’t have much capacity. We are always better safe than sorry.
      Thanks again for your interest,

      Jasper en Lonneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

nl_NLNL